Soliga hälsningar från Ambjörnsgård

Caroline och Claes driver smågrisproduktion på Ambjörnsgård i Hamneda, någon mil utanför småländska Ljungby, med 60 hektar växtodling för foderproduktion samt 300 hektar skogsbruk. Med 400 suggor produceras 10 000 smågrisar per år. Lantbruket förbrukar energi, men taket på sinsuggestallet var som gjort för solceller. Kopernicus slutförde montaget på årets mörkaste dag. Nu ser det ljusare ut.

Ambjörnsgård, Ljungby

Typ av lantbruk: Smågrisproduktion
Panelerna: Solarwatt Glas/Glas
Antal paneler: 385, Effekt: 113,71 kWp
Beräknad elproduktion: 109 462 kWh/år

– Vi har en relativt hög energiförbrukning i företaget, så vi började titta på att själva producera en del av den el vi förbrukar. En solcellsanläggning sköter sig själv, vilket är en fördel för oss. Vi har dessutom byggnader som är perfekt lämpade för solceller, så det föll sig ganska naturligt. Nu sitter 399 paneler på sinsuggestallets tak, som är tusen kvadratmeter stort och ligger i söderläge. Allt har gått smidigt och grisarna märkte inte av vad som försiggick på taket.

Hög kvalitet och bra referenser

Processen gick snabbt, när Caroline och Claes väl bestämt sig. De tog in offerter från tre leverantörer och det var Kopernicus som fick förtroendet. – Det viktigaste för oss var att solcellsanläggningen håller hög kvalitet. Vi har bekanta som tidigare anlitat Kopernicus, så vi hade en bra referens.

Installerat och klart

I december 2018, tre veckor efter att avtalet undertecknats kom leveransen och montaget påbörjades. Ytterligare tre veckor senare var allt driftsatt och klart. – Kopernicus har gjort det bra. De har ställt upp, lyssnat på våra praktiska synpunkter kring installation och kabeldragning. De har haft svar på våra frågor, men har även koll på elsäkerhetsfrågor. Viktigt, inte minst när det gäller försäkringar.

Kalkyl för framtiden

Caroline och Claes ser fram emot att följa elproduktionen. – Vi är positiva och förväntansfulla. Vi hoppas och tror på att kalkylerna ska stämma. Om ungefär sju år går vår investering breakeven. Redan nu får vi lägre elkostnader och kan inom kort även börja sälja el. På sikt vill vi byta ut någon av våra dieselmotorer och satsa på el istället. Det känns bra att kunna minska fossila bränslen och spara pengar samtidigt.

Kalkyl för framtiden
ikon-plus.png

Räkna med plus

Ambjörnsgård: 385 st glas-/glaspaneler
Investering Ink. moms, exkl bidrag:............ 1.168.000 kr
Årlig besparing (första år):..............................116.619 kr

Kassaflöde 30 år
Så mycket sparar Ambjörnsgård på 30 år om elpriset stiger:
3 procent: 3.318.862 kr
5 procent: 4.481.704 kr
7 procent: 6.178.472 kr