Smålänningens pensionsförsäkring

Mats Sixtensson har alltid varit tekniskt intresserad, särskilt av solenergi och solceller. Den 13 april 2018 kopplade elektrikern in det sista på solcellsanläggningen. Samma eftermiddag var familjen Sixtensson elproducenter. – Nu följer jag utvecklingen månad för månad. Det bästa med solcellsanläggningen är att jag kan sitta i solstolen, titta i appen och se kronor och ören och kilowatt ticka in. Det är jag rätt nöjd med, smålänning som jag är.

Familjen Sixtensson, Vetlanda

Typ av villa: Enplansvilla på 131 kvm
Taket: 95 kvm med 18° riktning mot öst
Panelerna: 57 st glas-/glaspaneler
Tid för projektet: Januari–april 2018

Kravspecifikationen

Taket på familjen Sixtenssons enplansvilla i Vetlanda var som gjord för en solcellsanläggning, enligt Mats. Men varför valde de just Kopernicus?
– Det var egentligen tre kriterier som var viktiga för oss. Vi ville ha en leverantör som funnits på marknaden ett tag och överlevt några svåra år. De skulle gärna ha någon lokal anknytning, men inte nödvändigtvis vara stationerade i Vetlanda. Det är en trygghet om montörer och elektriker finns i närheten, så att jag enkelt kan ta direktkontakt om jag behöver hjälp. Vi ville också kunna se referensanläggningar som hade varit i drift några år.

Familjen-Sixtensson_-Hus.jpg

Kvalitet är en bra garanti

Kopernicus uppfyllde alla kriterier och i januari började projekteringen.
– Allt har gått väldigt bra och smidigt. Vi är nöjda med allt från offerter till driftsättning. Det känns bra att vi valde kvalitet framför extrapriser, eftersom det här är en långsiktig investering. Jag föll för Solarwatts glas-/glasmoduler direkt. De håller helt enkelt högre kvalitet och det visar sig även i bättre garantier. Den dag vi blir pensionärer, så är den här anläggningen betald och klar. Och enligt produkternas effektgaranti kommer den generera pengar i många år därefter. För mig och min fru blir det en bra pensionsförsäkring, säger Mats.

Bästa tips

Sixtenssons bästa tips till dig som funderar på solceller:

1. Välj kvalitet och gå inte på kortsiktiga extrapriser.
2. Välj en stabil leverantör som varit med några år. Då får du trovärdiga garantier.
3. Lokal anknytning är aldrig fel. Då har du hjälp direkt om du behöver.
ikon-plus.png

Räkna med plus

Familjen Sixtensson: 57 st glas-/glaspaneler
Investering Ink. moms, exkl bidrag:............296.250 kr
Årlig besparing (första år):..............................19.435 kr

Kassaflöde 30 år
Så mycket sparar familjen Sixtensson på 30 år om elpriset stiger:
3 procent: 569.941 kr
5 procent: 770.256 kr
7 procent: 1.062.546 kr