Solenergi - för en hållbar livsstil

Falkenberg är en kustnära stad i Halland. Här är klimatet varm tempererat och många reser hit för de långa sandsträndernas skull. Ingvar Lagesson, ägare av Fastighetsbolaget D10, som har försett fyra av sina flerbostadsfastigheter med solcellsanläggningar. 
-" Det är viktigt med hållbara energilösningar av fler skäl, säger Ingvar. Den ekonomiska aspekten inte minst. Väldigt många svenskar drabbades hårt ekonomiskt under energikrisen 2022."

 

 

Solcellsanläggning:
Bostadsrättsförening, Fastighetsbolaget D10
247st Solarwatt vision paneler fördelat på fyra hus
75 kW/år
84 000 kWh/år

 

Ingvar Lagessons bästa tips till dig som funderar på solceller:

  1. Handla av någon som du fått referenser ifrån
  2. För oss var det viktigt att välja ett företag som är etablerade i vår region. Då finns referenserna inte i en annan del av Sverige utan man kan faktiskt köra förbi och se hur anläggningen ser ut i verkliga livet. Plus att det blir närproducerat- inte oviktigt när man letar leverantörer ur ett hållbart perspektiv. 

 

case-hstd-fbg-34.jpg

Bergvärme och solenergi blev en bra kombination

För Fastighetsbolaget D10 i Falkenberg så handlar solcellsanläggningarna om att skapa en hållbar livsstil. Ingvar funderade på hur man kunde minska elförbrukningen på ett sätt som var både hållbart och energieffektivt. Bostäderna var redan utrustade med bergvärme, så kunde solenergi vara ett komplement?

Arbetar aktivt för att minska elförbrukningen


"- Vi på Fastighetsbolaget D10 arbetar aktivt för att minska vår elförbrukning av främst två anledningar; 
1. Vi vill minska vårt klimatavtryck och bidra till en mer hållbar framtid. 
2. Genom att minska elförbrukningen kan vi ervjuda attraktiva boenden för  våra hyresgäster eftersom vi kan hålla nere energikostnaderna. Samtidigt bidrar satsaningen till att vi kan erbjuda en boendeform för en hållbar livsstil". 

 

Val av leverantör
case-hstd-fbg-13.jpg (2)

Totalt har 247 solpaneler installerats

Fyra flerbostadshus har utrustats med totalt 247 solpaneler. Just kombinationen solenergi och bergvärme är en perfekt match. Bergvärmen är en stabil och konstant energikälla som kompletteras fint av solenergin när behovet av uppvärmningen är lägre. Producerat överskott kan säljas eller lagras i solcellsbatterier. Båda energikällorna är miljövänliga och bidrar till att minska koldioxidutsläppen och genom att kombinera dem skapas en hållbar uppvärmningslösning. Dessutom produceras en jämnare och mer konstant värme som resulterar i en mer behaglig inomhustemperatur. 

 

 

Noggrann med att kolla referenser
Ingvar kollade sina referenser noggrant och kände förtroende för Kopernicus medarbetare. Han är väldigt nöjd med sin installation och det arbete som varit utfört trots att det blev en viss fördröjning på grund av leveransproblem. 
-"Bortsett från förseningen så flöt det på som vi hade blivit lovade. Det är spännande att följa energimängden som fastigheterna producerar genom månadsuppföljningar"