Solpanelerna minskar familjen Elleds energikostnad

I ett odlingslandskap nära havet och bara en knapp mil från Falkenberg bor Gert-Ove och Christina Elled. Bostaden drivs egentligen av direktverkande el men det är ingenting som används, utan familjen har varit kreativ och värmer upp huset med flera olika system. "Solenergin är en investering för framtiden", säger Gert- Ove Elled om sin anläggning. 

 

Solcellsanläggning

Privat, Familjen Elled
- 21 st Solarwatt panel classic moduler

- 7,8 kW
- 6 400 kWh/år

Familjen Elleds bästa tips till dig som funderar på solceller;

1. Skaffa elbil! Du kör den nästan gratis om du inte kör mer än 1 500 till 2 000 mil per år. 
2. Ta in offerter från flera och förbered frågor som alla leverantörer får svara på innan de lämnar pris. Om du har svårt att veta vilka frågor som kan vara bra att ställa så kan säkert kommunens konsumentrådgivare eller energi- och klimatrådgivare hjälpa dig. 
3. Glöm inte bort den personliga kontakten - den är nästan viktigast. Du kan behöva ha någon att ringa om det uppstår situationer där du behöver rådgivning- då är det en klar fördel med en personlig kontakt som du har förtroende för. 

case-hstd-fbg-41.jpg (1)

Solenergi är en investering för framtiden

Gert- Ove berättar att han tycker om att utmana systemet, och då är det inte värmesystemet han primärt menar. 
 - "Jag blir inte yngre precis utan är född 1947. Den senaste tiden har såväl stigande räntor som inflation ätit upp besparingarna. Då tycker jag, eller vi får jag väl säga, att det är roligare att lägga pengarna på taket eller att köpa en elbil. Det är pengar som sedan kommer tillbaka till oss i form av prissänkt energi och som dessutom gynnar både barn och barnbarn". 

Familjens bostad värms upp av jordvärme och värmepumpar. Nyligen investerade man även i en ny och energieffektiv vedkamin samt en solcellsansanläggning med tillhörande laddstolpe. På frågan om varför det blev en solcellsanläggning svarar Gert-Ove utan eftertanke; 

-"För att det är roligt! Vet du, vi har en elbil och jag har räknat ut att från mars månad till oktober så minskade vi drivmedelskostnaden med 20 000kr. Vår laddstolpe har ett Eco Plus - läge där bilen laddas enbart av solenergi- så då laddar man faktiskt gratis. Det här med investeringar i förnyelsebar energi ser jag närmast lite filosofiskt. Även en mulen dag kan vi få ihop 10 kilowatttimmar - och det betyder ju att energijättarna får 10 kilowattimmar mindre av oss. Det roar oss i allmänhet och mig i synnerhet. "

 

Val av leverantör

När investering av solpaneler kom på tal gjorde Gert-Ove noggranna undersökningar.

Han upptäckte att solenergiaktörerna ploppade upp närmast som svampar ur jorden under energikrisåret 2022, och många av dem saknade kunskap. Familjen Elleds val föll slutligen på Kopernicus- hur kom det sig? 

-"Goda vänner till oss som driver Grimsholmen Bed and breakfast skulle investera i solpaneler och när vi fick höra att montörerna var effektiva, mysiga och inte hade för bråttom - då gjorde jag mig ärenden till Grimsholmen. Jag följde arbetet och avvaktade tills allt var installerat och klart. Vid det laget hade vi fått in flera offerter ifrån olika aktörer men vi kände förtroende för Kopernicus och valde dem, trots att de var lite dyrare. Faktum är att en sådan banal sak som att vi fick en mapp av dem med texten "Livslång komfort" och att de var snabba med offerterna hjälpte till. Vi fick en väldigt bra kontakt med Marcus Thoresson, vår säljare på Kopernicus. Han hörde av sig även när installationen var klar och solpanelerna var i drift för att höra så att allt fungerade bra. Sådant engagemang uppskattas!" säger Gert- Ove.