Solenergi - ett genomtänkt val för familjen Säfström

Peter och Jenny-Anne Säfström bor i en villa i Falkenberg några hundra meter bort från havet. För dem är det viktigt att bidra till en hållbar utveckling, både för egen del och för samhället och miljön i stort. Familjen vill bli självförsörjande på energi och deras anläggning har till stor del betalat av sig redan efter fyra år. 

 

Solcellsanläggning

Privat, Familjen Elled
- 29 st Solarwatt panel vision moduler

- 8,99 kW
- ca 9 000 kWh/år

Peter och Jenny-Annes bästa tips till dig som funderar på solceller; 

1. Viktigast utav allt: ta in offerter ifrån olika leverantörer. 
2. Kontrollera referenserna. 
3. Se till att företaget du väljer erbjuder långa och bra garantier. 

case-hstd-fbg-55.jpg (1)

Målet är att bli självförsörjande på energi

När vi samtalar med Peter så förstår vi snabbt att valet att investera i solpaneler var noga genomtänkt. Peter förtydligar; 


- "Vårt mål är att bli självförsörjande på energi. För att nå det målet så har vi investerat i bergvärme, solenergi och andelar i ett vindkraftverk."

De tjugonio solpanelerna monterades på taket under 2019 och de har redan fått bekänna färg. Under 2022 skenade elpriserna i södra Sverige men familjen Säfström kunde sitta lugnt i båten. Fakturam är att de till och med tjänade pengar under denna tid, tack vare solenergin som gav dem möjlighet att sälja överskottet sol solcellerna genererade. Peter berättar att han i princip dagligen följer producerad energimängd, men under vinterhalvåret mattas intresset av naturliga skäl när det rör solenergin."

 

Val av leverantör

Peter och Jenny-Anne ville välja en lokal leverantör

- "Eftersom vi har ett personligt intresse i hållbar utveckling så gjorde vi ett grundligt förarbete. Vi tog in offerter från flera halländska leverantörer. En god vän till oss tipsade om Kopernicus. Han hade egen erfarnhet eftersom företaget som han driver byggde Hallands största privata solcellsanläggning med hjälp av just Kopernicus. För oss var det viktigt med en lokal aktör som kunde erbjuda montering. Referenser kollade vi särskilt noga. Det fanns aktörer som var billigare än Kopernicus men det är viktigt att undersöka vad man får för priset. Man behöver jämföra äpplen med äpplen och för oss är kunskap och pålitlighet viktigt. Vi vill känna oss trygga i förvissningen om att företaget vi väljer har en historia och därmed i stor utsträckning även en framtid. Vi är jättenöjda med valet av Kopernicus. Det bevisas om inte annat genom det faktum att våra barn på vår inrådan också har investerat i solcellsanläggningar signerade Kopernicus."

case-hstd-fbg-46.jpg

Solcellsanläggningen är en hållbar livsstilsförändring

Solcellsanläggningen ser Peter och Jenny-Anne som en långsiktig investering även om de redan har fått tillbaka en stor del av investeringen tack vare elprisutvecklingen. Peter poängterar att allt inte handlar om ekonomi utan att det snarare är en hållbar livsstilsförändring som vi alla behöver göra för att säkerställa en hållbar och livskraftig framtid för alla.