20 March 2023

Så fungerar ett solcellsbatteri

Ett solcellsbatteri är en enhet som används för att lagra överskott av elektricitet som genereras av solceller under soliga dagar. Genom att lagra denna överskottsel kan solenergi användas under tider med låg eller ingen solstrålning, vilket ökar autonomi och minskar beroendet av det traditionella elnätet.

Hur fungerar det?

Solcellsbatterier fungerar genom att konvertera och lagra överskott av solenergi i form av kemisk energi. När solcellerna genererar mer el än vad som behövs för att driva hushållets elektriska apparater, dirigeras den överskottselen till solcellsbatteriet för lagring istället för att skickas ut på elnätet.

Inuti solcellsbatteriet omvandlas den överskottsel som kommer från solcellerna till kemisk energi genom en process som kallas laddning. Kemisk energi lagras sedan i batteriet tills den behövs för att driva elektriska apparater när solcellerna inte genererar tillräckligt med el, till exempel under natten eller vid molnigt väder.

När el behövs, antingen på grund av brist på solenergi eller under tider med högre elförbrukning än vad solcellerna kan producera, avläses solcellsbatteriet och den lagrade kemiska energin omvandlas till elektricitet för att driva hushållets elektriska laster.

Fördelar med Solcellsbatterier

  • Ökad självförsörjning: Genom att lagra överskott av solenergi kan solcellsbatterier bidra till att minska beroendet av det traditionella elnätet och öka självförsörjningen på ren energi.
  • Optimerad användning av solenergi: Solcellsbatterier möjliggör användning av solenergi även när solcellerna inte genererar el, vilket minskar behovet av att köpa el från nätet och bidrar till minskade elkostnader.
  • Reservkraft vid strömavbrott: Solcellsbatterier kan fungera som en backup-strömkälla vid strömavbrott genom att leverera lagrad energi för att driva viktiga elektriska apparater och hålla verksamheten igång.
  • Ansluta mot stödtjänst: Genom att ansluta ditt batteri mot t.ex. Checkwatt kommer du tjäna pengar samtidigt som avlastar Sveriges elinfrastruktur. Betalningen sker från Svenska Kraftnät.

Sammanfattning

Solcellsbatterier är avgörande för att maximera användningen av solenergi genom att lagra överskottsel för senare användning. Genom att förstå hur solcellsbatterier fungerar och deras fördelar kan hushåll och företag dra nytta av en pålitlig och hållbar energilösning som minskar beroendet av traditionella energikällor och bidrar till en renare miljö. Med solcellsbatterier kan vi ta ett steg närmare en mer hållbar och självförsörjande energiframtid.

Läs mer

5 anledningar varför du ska installera solcellspaneler på din fastighet 2024

Genom att installera solcellspaneler på din fastighet kan du dra nytta av både ekonomiska besparingar och miljöfördelar samtidigt som du ökar värdet på din fastighet och blir mer oberoende av traditionell energiförsörjning. Det är en investering med många fördelar för både din plånbok och planeten.

5 anledningar varför du bör investera i batteri till solceller 2024

Det finns många bra anledningar till varför du som fastighetsägare bör överväga att köpa ett batteri som komplement till dina solpaneler. Vi på Kopernicus ligger i framkant vad gäller batterier till solceller och har många nöjda kunder i ryggen. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor eller vill veta mer inför ett köp av solceller eller batteri.

Hur mycket kostar en solcellsanläggning 2024?

Världen fortsätter att omfamna solenergi som en viktig källa till hållbar och ren energi. I takt med att solcellstekniken utvecklas och blir mer tillgänglig för allmänheten blir det allt viktigare att förstå kostnaderna och de tillgängliga bidragen för att optimera investeringar i solenergi. Kopernicus, din långsiktiga partner i en solpanelsinstallation, presenterar denna omfattande guide för att hjälpa dig navigera genom solcellsanläggningens kostnader och bidrag.

5 Vanliga Misstag vid Installation av Solceller

Solenergi har blivit allt mer populärt som en miljövänlig och ekonomiskt fördelaktig energikälla. Installation av solceller på ditt hem eller företag kan hjälpa dig att spara pengar på din elräkning och minska din koldioxidavtryck. Men innan du hoppar in i solcellsvärlden är det viktigt att vara medveten om de vanliga misstag som många gör vid installationen.

Vill du veta mer?