Batterilagring för solceller: Din nyckel till oberoende energi.

Solceller har revolutionerat hur vi genererar ren och förnybar energi från solens strålar. Men vad händer när solen inte skiner? Med batterilagring kan du lagra solel i batteriet, och behöver inte köpa dyr el från elnätet utan istället använda dig av din egen el. Bra va?

Så fungerar batterilagring för solceller

Solceller omvandlar solljus till elektricitet som sedan konsumeras direkt av villan eller fastigheten. Men solen skiner inte alltid när du behöver energi, och det är här kommer batterilagring in i bilden. Med batterilagring i ett solcellsbatteri kan man lagra överskottet av den el som dina solceller producerar under dagens ljusa timmar.

När solcellspaneler producerar mer elektricitet än vad ditt hem förbrukar, lagras detta överskott automatiskt i batteriet istället för att skickas tillbaka till elnätet. På kvällen eller under molniga dagar när dina paneler inte producerar lika mycket elektricitet, kan du använda den lagrade energin från batteriet. Detta minskar ditt beroende av elnätet och gör att du kan använda solenergi dygnet runt.

Nyinstallation av solcells- och batterianläggning

Om du väljer att installera solcellsanläggning och batterilager samtidigt så rekommenderar vi hybridväxelriktare och batteri från Sungrow. Med denna lösning lagrar du din egenproducerade energi från solcellsanläggningen, eller enkelt koppla upp dig mot Checkwatts tjänst Currently och på så vis bidra till en stabilare och mer robust energiinfrastruktur i Sverige.

Installation av batterilager på en befintlig solcellsanläggning: 

Om du redan har en befintlig solcellsanläggning så rekommenderar vi Sonnen. Ett batteri från Sonnen är utformat för att enkelt kunna integreras på ett befintligt system, och du behöver därför inte byta några produkter i ditt befintliga system inför installation. På så vis är detta en utmärkt lösning för dig som redan har installerat en solcellsanläggning, men vill komplettera din anläggning med ett batteri. Batteriet kan användas för att optimera din egenanvändning, alternativt ansluta dig mot Sonnens egna stödtjänster.

Boka hembesök - få 5 års garanti
på installationen

Vi pratar gärna lite batterilagring med dig. Boka ett förutsättningslöst möte så rekommenderar vi en optimal lösning för dig utifrån dina behov och förutsättningar.

4 anledningar till varför du bör investera i batterilagring till dina solceller 2024

Cirkel_Nummer_1.png

Spara och Tjäna Pengar

Spara pengar genom att lagra solenergi i batteriet och använd vid tider när elen är som dyrast, men du tjänar också pengar när du säljer överskottselen ut på nätet från ditt batteri.

Cirkel_Nummer_2.png

GRÖN TEKNIK – EN SKATTEREDUKTION

Tack vare avdraget för den Gröna Tekniken får du en kortare återbetalningstid på ditt batteri. Skattereduktionen på 48,5% medges för totalbeloppet upp till 50 000kr / per ägare av fastigheten/ per år.

Cirkel_Nummer_3.png

Anslut ditt batteri Stödtjänster/Checkwatt

Med Kopernicus Flextjänster Currently, som vi erbjuder tillsammans med vår partner Checkwatt, får du inte bara en högre avkastning på din batteriinvestering, utan du hjälper också Sverige stabilisera sitt elnät.

Cirkel_Nummer_4.png

SJÄLVFÖRSÖRJANDE PÅ EL

Har du t.ex. elbil? Med ett solcellsbatteri från Kopernicus kan du i princip bli självförsörjande genom att ladda bilen med lagrad energi från solen, eller varför inte starta din fastighets värmekällan med egenproducerad el, även på natten?

Tjäna pengar
med Checkwatt

Med Kopernicus Flextjänster Currently , som vi erbjuder tillsammans med vår partner Checkwatt, får du inte
bara en högre avkastning på din batteriinvestering, utan du hjälper också Sverige stabilisera sitt elnät. Låter
det intressant? Boka ditt hembesök idag

Läs mer om Checkwatt Läs mer om våra batterier

Checkwatt

Vi är stolta över våra omdömen hos
reco.se

 • Reco rating
 • Reco rating
 • Reco rating
 • Reco rating
 • Reco rating
Otroligt professionellt och vänligt bemötande, av saklig och kunnig personal. Detta gäller såväl pro…
Ulf M
1 dagar
 • Reco rating
 • Reco rating
 • Reco rating
 • Reco rating
 • Reco rating
Vi tog in anbud på solceller med batteri från fem olika aktörer. Kopernicus hade ett genomarbetat u…
Matts A
2 veckor
 • Reco rating
 • Reco rating
 • Reco rating
 • Reco rating
 • Reco rating
Engagerat och trevligt bemötande av representanten. Tydlig och bra genomgång. Vi hade höga förvänt…
Lisa D
6 veckor
 • Reco rating
 • Reco rating
 • Reco rating
 • Reco rating
 • Reco rating
Kunnig personal o mkt väl bemött, excellent installation med igångkörning
Jonas B
7 veckor
 • Reco rating
 • Reco rating
 • Reco rating
 • Reco rating
 • Reco rating
Det allra mesta har funkat perfekt. Kopernikus representants bemötande har varit mycket bra. Möjl…
Gunnar J
7 veckor
Läs alla våra 100 omdömen på reco.se
Kontaktformulär

Välj rätt batterilagring för din anläggning

Låt oss hjälpa dig att hitta det bästa batteriet och lösningen för din framtida eller nuvarande anläggning.

Frågor och svar

Det svenska vinterklimatet?

Eftersom solen står lägre under vinterhalvåret blir infallsvinkeln sämre vilket gör att energiproduktionen naturligt blir något mindre. Vill du att systemet ska generera så mycket som möjligt måste solcellspanelerna hållas snöfria. Ju mer lutning man har på sina paneler ju bättre förutsättningar att snön glider av på egen hand.

Även vid snötäcken upp till cirka en centimeter kan en del solljus tränga igenom och träffa solcellerna. För din egen säkerhet och solcellernas hållbarhet avråder vi bestämt ifrån att ta sig upp på taket och skotta bort snön.

Vad är ett batteri?

Ett batterilager, även känt som solcellsbatteri, energilager eller batterisystem, syftar alla till samma enhet. Det innefattar ett eller flera batterier som är anslutna till en växelriktare. Utan växelriktaren kan inte batteriet integreras med elnätet. Växelriktaren omvandlar likström (DC) till växelström (AC), vilket möjliggör användning för olika ändamål.

Hur vet jag om jag behöver bygglov?

Från och med 1 augusti 2018 krävs inte längre något bygglov så länge solcellspanelerna placeras direkt på taket och i samma lutning som taket. Många kommuner går efter följande principer:

 • Det är inget krav på bygglov när solcellerna följer taket lutning på din villa eller fastighet. 
 • Om du däremot sätter solcellerna på en ställning så kan det krävas bygglov.
 • Större solpaneler eller paneler på kulturhistoriskt värdefulla byggnader kräver oftast bygglov.

Vi hjälper dig givetvis med ansökan till din kommuns byggnadskontor.

Vilka batterier erbjuder Kopernicus?

Vi på Kopernicus har en bred portfölj av batterier som kan anpassas utefter dina specifika förutsättningar. För att läsa mer om våra batterialternativ, klicka här.

För att få information om priset, vänligen kontakta oss på Kopernicus så kan vi hjälpa dig att utvärdera dina förutsättningar och hitta den bäst lämpade batterilösningen för dig.

Samarbetar ni med CheckWatt?

Ja, Kopernicus Ab är partner med CheckWatt och kan erbjuda alla våra kunder en Checkwatt-kompatibel batterianläggning. CheckWatt sammanlänkar batterier från olika platser i landet till en gemensam batteripool. Genom denna pool kan individuella villaägare eller företagare, tillsammans med andra batteriägare, bidra med stödtjänster till elnätet vid behov av frekvensreglering.

Vad är priset för en batterilösning?

För att få information om priset, vänligen kontakta oss på Kopernicus så kan vi hjälpa dig att utvärdera dina förutsättningar och hitta den bäst lämpade batterilösningen för dig.

Kan batteriet användas för andra ändamål än bara som stödtjänst?

Absolut! Förutom att användas för stödtjänster och på flexibla marknader, kan batterier användas för flera ändamål såsom Peak-shaving för att minska effekttoppar, elprisarbitrage, lagring av egenproducerad el för ökad självförsörjning. Den individuella investeringen och återbetalningstiden beräknas från fall till fall om man vill använda batteriet för andra ändamål än stödtjänster. För att få en bedömning är det bäst att kontakta oss på Kopernicus för en skräddarsydd analys.