18 May 2021

Kopernicus partner Solarwatts garanti räddade investeringen

En blixt från klar himmel: Hur Solarwatts garantier räddade två pensionärers långsiktiga investering

Irene och Sören Rydstråle var inte hemma på gården i Korsberga den sensommardag 2019 när blixten slog ut deras solceller. De fick ett samtal från en granne, som tyckte att det hade sett ut som att den hade slagit ner i närheten av deras ladugård. Det var just på ladugårdstaket som glas-glas-panelerna från Solarwatt hade installerats knappt 1,5 år tidigare.

Anledningen till att Irene och Sören skaffade solceller var inte så mycket kostnadsfördelarna som att de ville göra skillnad för miljön. De fick många kommentarer om att de som pensionärer inte kunde räkna med att hinna få tillbaka pengarna de hade investerat.

Det är klart, vi är 71 och 76, vi vet ju inte hur länge vi kan bo kvar och om vi kan tjäna pengar på detta. Men vi känner att så länge man lever och är pigg får man investera och göra saker man tror på. Så ja, det var mer miljötänk, att ta tillvara på solenergi tycker vi är ett bra sätt”, säger Irene. 

Efter åskvädret kontrollerade paret solcellsmätaren och anade att det var något som inte stod rätt till – mätaren visade ingen aktivitet över huvud taget.

”De fick komma och göra en mätning, och då var det bara en solcell som fortfarande fungerade. Blixten hade slagit ut panelerna, men som tur var hade inget annat kommit till skada eller börjat brinna”, berättar Irene.

Irene och Sören var osäkra på vad försäkringen täckte när orsaken var just ett blixtnedslag. De började med att besöka sitt ordinarie försäkringsbolag som berättade att deras vanliga försäkring inte täcker skador på solpaneler. Efter att ha läst igenom villkoren för Solarwatts försäkring rekommenderade de paret att förnya den så fort den femåriga garantin löpt ut.

”De sa att vi inte skulle få någon bättre försäkring någon annanstans, så då måste den nog vara bra.”

Rydstråle ringde till återförsäljaren Kopernicus, som hade sålt och installerat solcellerna på ladugården, och de berättade att Solarwatts garanti täcker allt, inklusive blixtnedslag.

”Det hade känts ganska tufft om man inte hade fått någon ersättning när det hade gått så kort tid efter att vi satt upp panelerna, det finns ju försäkringar som inte gäller när det är storm eller jordbävning. Så vi är jättenöjda med all hjälp vi har fått från säljarna, montörerna och elektrikern – och villkoren i försäkringen så klart.”

Efter en månad var problemet åtgärdat och på ladugårdstaket har det monterats nya solcellspaneler som är ännu bättre än de tidigare.

”Vi märker verkligen att det är skillnad på kapaciteten. Det är ju så, allt utvecklas och blir bättre med tiden, samtidigt kan man inte vänta in allt”.

Utöver de nya panelerna har de nu satt upp extra åskskydd.

”Fast det vore ju en otrolig otur om blixten skulle slå ner precis här igen.”, säger Irene.