BRF SANDSLÄTT PÅ SOLKUSTEN

Bostadsrättsföreningen Sandslätt ligger på perfekt läge i Falkenberg. När boende i de 156 lägenheterna kliver ut genom dörren har de 700 meter till Skrea Strand. Och även hemma i lägenheterna njuter man av solen. Våren 2019 installerades den största solcellsanläggningen i sitt slag för bostadsrätter i Halland.

Brf Sandslätts solcellsanläggning
Solceller: 880 Solarwatt glas-/glaspaneler 285W
Effekt: 250KW 246.827 kWh/år
Beräknat produktion: 246 827 kWh/år
installationsdatum: Maj 2019

Lägenheter och lokaler:
156 lägenheter i 12 huslängor.
103 garage samt ett mc-garage
Brf Sandslätt stod inflyttningsklart 1973.

 

 Idag är det ett attraktivt bostadsområde med ett bra läge i Falkenberg – mindre än en kilometer till Skrea Strand och fyra kilometer in till stan.– 880 glas-/glaspaneler från Solarwatt kommer att sänka föreningens elräkning, men också minska vårt koldioxidutsläpp med 42 ton per år. Du kan sedan multiplicera det med 30 år, för det är den garantitiden som vi har på solcellsanläggningen, säger Thomas Nordh som är ordförande i Brf Sandslätt.

 

_Q3A0656.jpg

Bäst garantier


Det var en motion från några av medlemmarna inför en årsstämma som frågan om solceller kom upp. – Styrelsen fick i uppdrag att undersöka förutsättningarna för solenergi i bostadsrättsföreningen. Vi hämtade in offerter från flera leverantörer och räknade baklänges och framlänges. Vi kom fram till att Kopernicus låg bäst till prismässigt. De hade dessutom bäst garantier, 30 års produktgaranti och 30 års linjär effektgaranti på 87 procent. Vi tittade också på detaljer som omformare och den som Kopernicus hade i sitt paket är den bästa på marknaden, enligt oss.

Grön el är en stor vinst

1 kWh är detsamma som tusen watt i en timme. Det räcker till exempel till en maskintvätt på 40 grader, att torka håret i en halvtimme eller hålla igång frysen i trettio timmar. Brf Sandslätts solcellsanläggning producerar 246.827 kWh/år. – Innan solcellsinstallationen hade vi ett bundet avtal med bra pris på el, men vi vet att det här blir billigare och bättre på sikt. Det innebär att vi producerar grön el själva och det känns bra och spännande tycker vi, säger Thomas Nordh.

Bra

Allt fungerade klockrent
Sedan var det dags att presentera lösningen för bostadsrättsföreningens medlemmar. – Kopernicus höll en bra presentation. De presenterade solcellsanläggningen på ett pedagogiskt och bra sätt. Vi fick också ta del av kalkyler, prognoser och en tydlig tidsplan. Allt fungerade klockrent.

Största anläggningen i sitt slag
Under våren 2019 sattes 880 glas-/glasmoduler med en effekt på 250 kWp på totalt åtta av de tolv huskropparna. – Montörerna var snabba och allt var på plats på utsatt tid, med minimala störningar för de boende. Det kändes fantastiskt när allt var igång. Nu kan vi följa hur mycket solenergi som anläggningen producerar per dag, vecka, månad och hela årsproduktionen. De kilowatt som Kopernicus kalkylerade med har också levererats.