Solpanelerna på Tönnersa Gård hjälper till att rena luften

Tönnersa Gård ligger 2,5km ifrån havet bland några av Hallands mäktigaste sanddyner. Här föds årligen 3 000 grisar och det ställer krav på ventilationen. Luftutsug, fläktar och ventiler jobbar dygnet runt för att hålla luften hälsosam för både djur och människor. 2022 installerade Kopernicus 208 solcellspaneler på båda sidorna av maskinhallens stora tak för att hjälpa till med luftrenings processen.

Solcellsanläggning:

  • Lantbruk, Tönnersa Gård
  • 208 st. Solarwatt glas-folie solceller
  • 78 KW
  • 68 000 kWh år

Tönnersa Gårds bästa tips till dig som funderar på solceller;

1. Gå på säkra kort och kolla referenser. 
2. Välj kända märken. 
3. Välj med fördel en aktör som funnits på marknaden ettt tag. Då vet du att de finns där även under sämre tider. 

kopernicus-sony-43.jpg

Ökade elpriser skyndade på investeringen

I samband med galopperande energipriser väcktes Stefan Jönssons intresse för solenergi och möjligheterna att bli delvis självförsörjande på el. Stefan berättar att hans farbror tidigare hade investerat i solenergi med Kopernicus, precis som flera av hans grannar. "- Jag hade tidigare hört mycket gott om Kopernicus och var intresserad av att hålla ner elkostnaderna på framför allt fläktsystemet som drar mycket energi. När elpriserna rusade till nivåer vi aldrig tidigare sett kan man väl säga att investeringen påskyndades", berättar Stefan. Att bli självförsörjande med hjälp av solen kändes bra ur flera aspekter menar Stefan, om inte minst ur miljöaspekten. 

 

Val av leverantör
För Stefan var det en trygghet att Kopernicus har funnits på marknaden ett tag. De var pålitliga, lyhörda och kom med flera olika förslag och lösningar för att solen skulle bidra med så mycket energi som möjligt. 
"-Maskinhallen ligger inte i direkt söderläge så Kopernicus kom med idén att utnyttja båda sidorna av taket. På så vis kunde solen leverera fler soltimmar och taket täckte in både soluppgång och solnedgång."
Särskilt nöjd är Stefan med den nyckelfärdiga lösningen inklusive montage som Kopernicus erbjöd. Stefan säger att han är väldigt nöjd med sin investering och att vara framtidssäkrad hur än elpriserna kommer att utveckla sig framöver. 

 

Allt drivs med Solel