Hallonsten Fastighets AB kombinerar solenergi med fjärrvärme

Västra stranden i Halmstad är en stadsnära strand känd för sin kitesurfing. En cykeltur på knappa fem minuter tar dig till Skepparegatan. På denna gata ligger en av Hallonsten Fastighets AB hyreshus som ägs av Gunnar Hallonsten. På så kort tid som 6-7 år beräknar han att sin investering av solceller ska betala av sig. 

 

Solcellsanläggning

Företag, Hallonsten Fastighets AB
206 st Solarwatt panel vision moduler
58,71kW kW
ca 55 177 kWh/år

Fastighetsbolaget Hallonsten Fastighets 3 tips till dig som funderar på solceller;

1. Satsa på solceller! Det är en klok framtidsinvestering och det ger bra PR för fastigheten/företaget. 
2. Satsa på batteri- backup eftersom det mest ekonomiska är den el som vi förbrukar själva och, tack vare batteriet, slipper att köpa. 
3. Anlita Kopernicus!

Case Hstd Fbg 63

Solen, en viktig energikälla för hyresfastigheten

Många har besökt Halmstad, residensstaden för Halland. Staden är främst känd för sitt strand- och badliv, högklassiga golfbanor och popbanden Gyllene tider och Roxette. Här har fastighetsbolaget Hallonsten Fastighets sitt säte. Bolaget ägs av Gunnar Hallonsten och vi satte oss ner med honom för att ta reda på hur nöjd han är med solcellsinvesteringen som pryder hyreshusens tak. 

-"Jag ser investeringen i solcellsanläggningen som en långsiktig investering. Den installerades för drygt fyra år sedan och sedan dessa har den minskat våra elkostnader. Eftersom vi räknar med att anläggningen betalar sig på sext till sju år så har vi bara tre år kvar. Och därefter utgår vi ifrån att den ska leverera i minst 30 år till. 

 

 

Allt drivs med Solel

Hållbar insats för klimatet

Solcellsanläggningen köptes inte direkt av Kopernicus utan av HEM, Halmstad Energi och Miljö. Det var HEM som stod för upphandling, kontrakt, besiktningar och så vidare. Det var en logisk partner för Gunnar eftersom hyresfastigheten även förses av HEM-levererad fjärrvärme. Gunnar berättar att investeringen gjordes av två skål;

-" Vi ville göra en hållbar insats för klimatet. Det är hög tid för alla som har möjlighet att ställa om till förnybara energikällor. Värmeanläggningen som förser de 26 lägenheterna med värme är baserad på fjärrvärme. Solpanelerna är ett komplement som samarbetar alldeles utmärkt med fjärrvärmecentralen. Under soliga dagar producerar vi egen el via solcellsanläggningen och utslaget på ett år så bidrar solpanelerna med halva fastighetens elbehov. Förutom att vi nu kan sälja överskott av solgenererad el så planerar vi även att investera i ett energilagringssystem med batterier. Detta innebär att vi i framtiden även kan lagra elen för egen räkning.

 

Case Hstd Fbg 65

"Allt har fungerat
väldigt bra"

 

Hela projektet från hembesök till offerering till driftklar anläggning har fungerat mycket bra enligt Gunnar. Han berättar att projektledare och installatörer varit kunniga och trevliga att samarbeta med. Kopernicus medarbetare har funnits tillgängliga under hela processen och det har varit enkelt och självklart att få hjälp och svar på frågor både före, under och efter installationen. Gunnar ger ett exempel; 

-" Vid ett tillfälle var jag tveksam till säkerheten hos en av underentreprenörerna. Jag meddelade Kopernicus och projektledaren tog tag i det omedelbart. De små besiktningsanmärkningar som dök upp åtgärdades snabbt och utan dröjsmål."